İş Planı Geliştirme Eğitim ve Koçluk Modülü

İş Planı nedir?

İş planı, bir işletmenin operasyonel ve finansal hedeflerini özetleyen ve bu hedeflere nasıl ulaşılacağı hakkında detaylı planlar ile bütçeler içeren dokümanlar bütünüdür. Bu dokümanlar işletmenizin başarıya ulaşmasında size yön verir. Yeni bir işletme kuran herkes için ilk ve en önemli adımdır.

İş planı aynı zamanda bir işletmenin kuruluşunda ve gelişim aşamasında takip edeceği yolu gösteren ve belirleyen bir yol haritasıdır. Doğru ve uygun iş planını oluştururken ve iş planınızı güncel tutarken harcadığınız zaman, uzun vadede size büyük kâr payı getirecek bir yatırımdır.

İş Planı Geliştirme Eğitim ve Koçluk Modülü’nün amaçları şunlardır:

  1. Girişimcilerin finansmana erişim de dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla kullanılabilecekleri sağlam iş planları geliştirmelerine destek olmak,
  2. Girişimcilerin katıldıkları eğitim ve seminerlerden elde ettikleri bilgi ve beceriyi gerçek hayatta uygulamalarını kolaylaştırmak,
  3. İş planlarını fon sağlayan kurumlara sunmak ve kişilerin iş performanslarına ilişkin ek konularda eğitim vererek girişimcileri desteklemek.

İş Planı Geliştirme Eğitim ve Koçluk Modülü’nün Uygulanması:

  1. Anket Çalışması ve Hedef Grubun Seçilmesi: Bu modülün hedef grubu, potansiyel ve kendi küçük ölçekli işletmesini kurmuş olan girişimcilerdir. Mikro İş Oyunu eğitimi sırasında eğitmen, İş Planı Geliştirme Eğitimini de kapsayan ek modüllere katılmak isteyen kişileri belirler.. Hazırlanan katılımcı listesi içerisinden, potansiyeli yüksek ve hedefleri doğrultusunda adım atmaya hazır girişimciler seçilir. Potansiyel ve mevcut girişimciler arasından hedef grubun seçilmesi sırasında iki farklı ön seçim anketi kullanılır.
  2. KOSGEB Çevrim İçi Girişimcilik Eğitimi: Türkiye’de KOBİ’leri resmi olarak destekleyen en önemli kurum olan KOSGEB (T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı); girişimcileri yenilikçi, teknolojik ve rekabetçi bir yapıya ulaştırmak ve girişimcilerin ekonomik ve sosyal gelişimlerini sağlamak amacıyla çevrim içi ve ücretsiz eğitimler vermektedir. Sparkassenstiftung olarak, KOSGEB’in girişimciler için ücretsiz olarak sağladığı çevrim içi ‘Girişimcilik Eğitimi’ni almalarını öneriyoruz. Bu şekilde, İş Planı Geliştirme Eğitim ve Koçluk Modülü daha verimli olacak ve katılımcılar girişimcilik kavramını daha iyi anlayacaklardır. Bu programlar tamamen KOSGEB’e bağlıdır ve KOSGEB yönetimi altındadır.
  3. İş Planı Geliştirme Eğitimi: İş planı, kurmayı düşündüğünüz ya da halen yönetmekte olduğunuz işletmenizin geliştirilebilmesi için hazırlanan bir yol haritasıdır. Doğru hedefi belirlemek ve belirlenen hedeflere ulaşabilmek için gerekli yönetim sisteminin kapsamlı bir açıklamasıdır.
    Farklı işletmelerin farklı hedefleri ve oldukça değişken ortamları olabileceğinden standart bir iş planı yoktur. Bu nedenle, değişkenlik gösteren piyasa durumuna göre, bir işletme için üç ila beş yılı kapsayacak gelişme beklentisini ortaya koyabilmek, özel beceri ve çaba gerektirir.
    İş planı kapsamında sistematik iş kontrolü ve düzenlemenin doğru yapılması, başarılı ve sürdürülebilir bir işletme için gereklidir.
    ‘İş Planlama Eğitimi’nin metodolojisi olarak Canvas İş Modeli (CBM) kullanılmaktadır. Canvas İş Modeli girişimciler için tüm dünyada popüler bir model olarak görülmektedir. Canvas İş Modeli aynı zamanda KOSGEB tarafından da kullanılmaktadır. KOSGEB Girişimcilik desteklerinin başvurusunda Canvas İş Modeli belgesinin doldurulmuş olarak sunulması gerekmektedir.
  4. İş Modelinin Hazırlanması için Koçluk Hizmetleri: Kişilerin deneyimlerini paylaşabilmeleri ve grup üyeleri içerisinde birbirlerinde de öğrenebilmeleri için Grup Koçluğu metodolojisi kullanılmaktadır. Bu model bireysel koçluğa göre daha etkin bir yöntem olarak görülmektedir. Koçluk hizmetleri sırasında ihtiyaca göre KOSGEB’in veya Canvas İş Modeli şablonu kullanılacak ve Koçluk Hizmetleri’nin sonunda girişimciler kendi yazılı iş modelini tamamlayacaklardır. Eğitim sonrasında katılımcıların, kendi ihtiyaçlarına göre çeşitli finansman kuruluşlarına başvuru yapmaya hazır hale gelmeleri beklenmektedir.

Koçluk 1. Gün

  • Giriş: Şablon ve İş Modeli’nin içeriğinin açıklanması
  • İlk Koçluk Oturumu: İş Modeli’nin Girişimci ve Şirket Profili bölümlerinin tamamlanması
  • İkinci Koçluk Oturumu: İş Modeli’nin Müşteri bölümünün tanımlanması

Koçluk 2. Gün

  • Üçüncü Koçluk Oturumu: Değer önerisi, İş Modeli’nin Kanallar ve Müşteri İlişkisi bölümü

Koçluk 3. Gün

  • Dördüncü Koçluk Oturumu: İş Modeli’nin Kilit Faaliyetler ve Kilit Kaynaklar bölümü
  • Beşinci Koçluk Oturumu: İş Modeli’nin Kilit Ortaklar bölümü

Koçluk 4. Gün

  • Altıncı Koçluk Oturumu: İş Modeli’nin Gelir Akışları ve Maliyet Yapısı bölümlerinin tamamlanması
  • Koç bütün taslak İş Modelleri’ni gözden geçirir ve son aşama için görüş ve önerilerini not alır

Koçluk 5. Gün

  • Yedinci Koçluk Oturumu: Koçun görüş ve önerileri dikkate alınarak İş Modelleri’ne son halinin verilmesi

İzleme ve Değerlendirme

  • İş Modeli sunumunun ve iş performansına ilişkin aşağıdaki ek konuların katılımcılar ile tartışılması:
    • Finans kuruluşlarına başvuru için tartışma ve karar alma
    • Finans kuruluşlarına İş Planları sunulurken odaklanılacak kilit unsurlar
    • Finans kuruluşlarının gerekliliklerine uygunluk için kredi başvuru paketinin gözden geçirilmesi
    • Yasal tüzel kişi/tek girişimci olarak kayıt yapılması
    • Faturaların düzenlenmesi ve vergi beyannameleri için dijital imza edinilmesi
    • Türkiye Vergi Daireleri’nin çevrim içi fatura ve vergi beyannameleri doldurma sistemi
    • Ürünlerin/hizmetlerin etkin şekilde pazarlama faaliyetleri. Örneğin; ürünlerin/hizmetlerin potansiyel müşterilere sunum yolları, sosyal ağlarda işletme profilleri oluşturulması gb..

Beklenen Sonuç:

İş Planı Geliştirme Eğitimi tamamlandığında, katılımcıların finans kurumlarına sunmak üzere ‘İş Planı’ hazır olacaktır. Bunun sonucunda aşağıdakileri gerçekleştirebileceklerdir:


İş Planlama Geliştirme eğitiminden sonra katılımcılar, işletmelerini daha bilinçli olarak yönetebilecek yetkinliğe ulaşacaklardır. . İş faaliyetleri için, kendi işletmelerinde artan büyüme potansiyeli sayesinde, daha fazla finansmana erişim imkanı yaratacaklardır.

Şimdi Kaydolun!