İş Arama Yolları & İş Görüşmesi ile İlgili İpuçları
Herkes gibi sizler de iş ararken bazı zorluklarla karşılaşabilirsiniz ve bu durumla ilgili kaygılarınız olabilir. Bizler, iş arama süreciyle ilgili aklınıza gelebilecek soruları gidermek ve iş arama sürecinde yapabilecekleriniz için İstihdam Edilebilirlik Eğitim Modülü’nü hazırladık.
Bu eğitim modülü kapsamında, sizlerle başarılı bir iş görüşmesi geçirmeniz için ipuçları paylaşıyoruz. Bu ipuçlarıyla “İş ararken hangi platformlara bakmam gerekir?”, “Görünürlüğümü artırmak için bağlantılarımı nasıl kullanmalıyım?”, “Nasıl iş ilanı takibi yapabilirim?” gibi soruların yanıtlarına da ulaşabilirsiniz.
Bu ipuçlarını göz önünde bulundurmak, hep hayalini kurduğunuz o kariyere ulaşma şansınızı artırmada sizi destekleyebilir! İşte nereden başlamanız gerektiğine dair ipuçları:
1Bireysel Farkındalığın İşverene Yansıması
Bireysel farkındalığın işverene yansımasını sağlamak oldukça önemli bir adımdır. Adaylar genellikle iş arama sürecinde bu adımın iş veren tarafından ne kadar belirleyici olduğunu unuturlar. Her iş ilanına başvurmaktansa, tavsiyemiz öncelikleneden yeni bir iş aradığınızı kendinize sormanız ve sonrasında başvura bulunmanızdır. Bu bir sonraki adımınızı daha sağlam ve başarılı kılmak için oldukça önemlidir.
Kariyeriniz hakkında düşünürken aşağıdaki 5 önemli soruya odaklanabilirsiniz:
- Ben kimim?
- Hayalim ne?
- Ne yapabilirim?
- Becerilerim neler? Bunları nasıl vurgulayabilirim?
Öncelikle kendinizi analiz etmek, sorularınızın cevaplarını bulmanıza yardımcı olacaktır. Böylece fikirleriniz netlik kazanacak ve doğru işi bulmanızın yolunu açacaktır.
2 Profil sayfanızı hazırlayın ve çevrim içi platformlarda kendinizi gösterin
Düzgün hazırlanmış bir özgeçmiş ve niyet mektubu ilk adım. Aynı zamanda LinkedIn ya da iş bulma portallarında profilinizin ve iş portföyünüz görünür olması sizi hedefinize daha çabuk bir şekilde ulaştıracaktır. Tüm bu araçlar iş ve eğitim geçmişinizi, başarılarınızı, hobilerinizi, projelerinizi ve daha birçok kişilik özelliklerinizi yansıttığınız platformlardır..Sizin hakkınızda ön fikir sahibi olmak isteyen işverenler için oldukça önemli mecralardır.
Çevrim içi iş arama platformlarında bir profile sahip olmak günümüzde vazgeçilmez bir gereklilik haline gelmiştir. Çevrim içi platformlardaki varlığınız, yerel sektörde şansınızı artırmanın yanı sıra size küresel ağlar ve fırsatlar da sağlar. Bu nedenle, dijital çağı yakalamak ve gereğini yerine getirmek çok önemlidir.
3 İş arama stratejinizi düşünün
Kendi değerlendirmenizi yapıp, hayalinizdeki iş için görünürlüğünüzü artırdıktan sonra sıra iş arama çerçevenizi daraltmaya geldi! Öncelikle, aradığınız işin hangi özellikte olmasını istiyorsunuz onu belirleyin. Örneğin; küçük, orta ya da büyük bir şirkette mi çalışmayı tercih edersiniz? Kamu kurumları mı yoksa özel sektör mü? Tüm bu soruların cevabı sizin hayalinizdeki işi filtreleyerek daha kısa sürede bulmanıza yardımcı olacaktır.
4 Yerel istihdam ofislerini takip edin ve çevreniz ile iletişim halinde olun
İş aramaya yerel kanallardan başlarsanız bu süreci hızlandırabilir ve iş arama süresini kısaltabilirsiniz. Genellikle iş arayan kişiler yerel merkezlerden ve iş bulma ofislerinden destek almayı unuturlar. Bu kapsamda sizlere destek olabilecek Türkiye’deki en büyük kamu kurumu İŞKUR’dur. Kamu kurumlarında veya özel şirketlerde iş arayanlar İŞKUR’un sistemine gerek Çevrim içi Şube gerekse en yakın İŞKUR İl Müdürlüğü yoluyla kayıt yaptırabilirler. Özgeçmişleriyle birlikte giriş yaptıktan sonra, İŞKUR’un istihdam uzmanları sizlere destek olacaktır. Bu tür kurum ve kuruluşların sizin iş bulmanızı kolaylaştıracak oldukça sağlam kaynakları vardır. Aynı durum sizin kendi çevreniz için de geçerlidir. Her daim sosyal ağınız ile irtibat halinde olmalı ve hedef sektörünüzde çalışan kişiler ile iletişim kurmalısınız. İletişim halinde olmak ve irtibatlarınızı canlı tutmak yeni bir kariyer yolu açabilir ve beklenmeyen fırsatları her an size getirebilir.
5 İş görüşmesi için hazırlanın ve prova yapın
İş görüşmelerine en iyi şekilde hazırlanmak için şu adımları izleyin:
- Özgeçmişinizi güncellemek herhangi bir iş görüşmesine hazırlanmanın en önemli adımıdır. Bugünün rekabetçi kariyer dünyasında sizi ve başvurduğunuz şirketin gerekliliklerini taşıdığınızı yansıtan bir özgeçmişe sahip olmak çok önemlidir. İyi hazırlanmış özgeçmişler her zaman iş görüşmenizin başarılı geçme şansını artırır. Bu nedenle özgeçmişi her daim güncel tutmak oldukça önemlidir. Son olarak özgeçmişinizin bir kopyasını her iş görüşmesinde yanınızda bulundurmayı unutmayın.
- Sade ve temiz bir kıyafet seçin.
- İlgili pozisyon için neden iyi bir aday olduğunuzu kendinize hatırlatacak en güçlü özelliklerinizin bir listesini yapın. Bu özelliklerinizi, yayınlanan iş ilanındaki aranan özellikler ile ilişkilendirmeye çalışın.
- Sık sorulan iş görüşmesi sorularının bir listesini yapın ve bunlar için cevaplarınızı hazırlayın. Her birini nasıl cevaplayacağınızı mülakat öncesinde düşünmek daha iyi olacaktır.
- Diğer adaylardan farkınızı ortaya çıkarmak üzere iş görüşmesinden önce gideceğiniz şirket hakkında araştırma yapın. Şirketin kilit projelerini ve ana hedeflerinin farkında olun.
- Pek çok işveren, iş görüşmesinin sonunda sorular soran adaylardan hoşlanır; bu sorular sizin işle ilgilendiğinizi ve niyetinizi gösterebilir.
- Bir arkadaşınızdan veya aile bireylerinizden birinden sizinle prova amaçlı iş görüşmesi yapmasını isteyin. Hazırlamış olduğunuz sık sorulan iş görüşmesi sorularından size sorular yöneltmelerini isteyin. Sonra onlardan sorulara nasıl cevap verdiğiniz, vücut diliniz, profesyonelliğiniz ve genel görünümünüz hakkında geri bildirimler alın. Eksik bulduğunuz noktaları mülakattan önce geliştirmeniz iyi olacaktır.
- İş görüşmesi günü geç kalmamalısınız. İş görüşmesi yerine görüşme saatinden 15 dakika önce gitmeniz önerilir.
- Görüşmeden sonra sizinle mülakat yapan kişiye bir teşekkür e-postası gönderin. Akabinde gelen bu takip, profesyonelliğin yanı sıra söz konusu pozisyon için istekli olduğunuzu bir kez daha göstermenizi sağlar.
- Takip sürecini unutmayın. Genellikle şirketler “yakında” görüşme sözü ile iş görüşmesini sonlandırırlar. Bunun isteğinizi kırmasına ve görüşmeyi yapan kişi ile izleme sürecinize engel olmasına izin vermeyin.
6 Aramaya devam edin ve asla vazgeçmeyin!
Son olarak tüm bu adımların ilk denemenizde başarılı olamayabileceğini aklınızdan çıkarmayın. İş ararken şu cümleler hep aklınızın bir köşesinde olmalı: “Bakmaya devam etmeliyim; tüm enerjimi tek bir işe odaklamamalıyım.” “Zaman içinde emeklerinin karşılığını alacağım!” Gerçekten tam da sana uygun bir iş için yaptığın görüşme istediğin gibi geçmemişolsa da asla vazgeçme! Bunların farkında olmak motivasyonu yüksek tutacak ve kişiyi stresten arındıracaktır.